ξενια ανια δυσνια

ξενια ανια δυσνια
διακρίσεις αποδοχή αποκλεισμός
διακρίσεις αποδεχτοί αποκλειστεί
Γιατί η Γαλλία αποτέλεσε και πάλι στόχο των τρομοκρατών;

Γιατί η Γαλλία αποτέλεσε και πάλι στόχο των τρομοκρατών;

Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία, σε μια στιγμή μάλιστα, που με "νωπές" ακόμη τις μνήμες από το χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου, στο Παρίσι, αλλά και από την επίθεση στο Charlie Hebdo, με τον Francois Hollande, λίγες ώρες πριν σημάνει και πάλι "συναγερμός", να διαμηνύει πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν μπορεί να παρατείνεται επ’αόριστον.

Η τελευταία τραγωδία στη Νίκαια αποτελεί θλιβερή απόδειξη του ότι η Γαλλία συνεχίζει να αποτυγχάνει - ή και να αδυνατεί - να δρομολογήσει τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα που βρίσκονται πίσω από την απειλή της τρομοκρατίας, όπως παρατηρούν οι αναλυτές.

Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε, σήμερα, πως παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, η οποία, για ακόμη μία φορά, έπεσε "θύμα" της τρομοκρατίας, ανήμερα μια σημαντικής εθνικής εορτής, την Ημέρα της Βαστίλης.
Την ώρα που μερίδα των αναλυτών εξαίρει τις Αρχές για την άμεση ανταπόκριση στην επίθεση (δεδομένου ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον ένοπλο οδηγό του φορτηγού που "έσπειρε" τον θάνατο), άλλοι κάνουν λόγο για επιφανειακή μόνο διαχείριση του προβλήματος, καθώς, όπως λένε, πρόκειται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενός μεγάλου "ρήγματος στη μοντέρνα Γαλλία".
Γιατί, όμως, η Γαλλία αποτέλεσε και πάλι στόχο των τρομοκρατών; Μιλώντας στο CNBC, ο επικεφαλής του IHS Jane's Terrorism and Insurgency Centre, Matthew Henman, εξηγεί πως σε μια πρώτη φάση, οι τρομοκράτες, αδιαμφισβήτητα, έχουν εξοργιστεί από τις γαλλικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.
Άλλωστε, όπως διαπιστώνει και ο αναλυτής σε θέματα τρομοκρατίας στο CNN, Paul Cruickshank, καμία άλλη χώρα στη Δύση δεν έχει έλθει αντιμέτωπη με τόσες τρομοκρατικές απειλές όπως η Γαλλία. Έχουν εξουθενωθεί τελείως μετά από ενάμιση χρόνο έντονων προσπαθειών, για να προστατεύσουν τη χώρα, υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως η αστυνομία και ο στρατός εργάζονται στον μέγιστο βαθμό και πως η Νίκαια είναι μία από τις πόλεις που "φιλοξενούσαν" κάποιους από τους αγώνες του Euro 2016, επομένως βρισκόταν ήδη σε "συναγερμό".
"Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορείς να μπεις στα κεφάλια αυτών των τρομοκρατών" για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος τους. "Δεν μπορείς να προβλέψεις, εκτός και εάν εμπλέκεσαι στον σχεδιασμό αυτών των επιθέσεων".

Hollande

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Matthew Henman και προχωρώντας τη συζήτηση στα βαθύτερα αίτια, η Γαλλία έχει σταματήσει να δρομολογεί τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που καθιστούν τη χώρα ιδιαιτέρως "ευάλωτη" απέναντι σε ένα τρομοκρατικό χτύπημα, σημειώνοντας πως ένα μέρος του μουσουλμανικού πληθυσμού έχει μεγαλώσει στη χώρα, νιώθοντας εξαιρετικά αφιλόξενα, χωρίς να έχει καταφέρει να "πλάσει" μια ταυτότητα, υιοθετώντας είτε τα ερεθίσματα της μοντέρνας κουλτούρας στη Γαλλία, είτε τις παραδόσεις της γενέτειρας των γονέων του.
Σημειωτέον πως σύμφωνα με τον Florian Otto της Verisk Maplecroft, σε αρκετά προάστια του Παρισιού έχει καταγραφεί σημαντική ανεργία στους νέους (της τάξεως του 45% με 50%), ιδιαιτέρως στον ανδρικό πληθυσμό.

Charlie Hebdo

Οι αναλυτές μένουν έντονα στο γεγονός πως οι δράστες των βασικών τρομοκρατικών επιθέσεων είναι, επί της ουσίας, Γάλλοι πολίτες που όμως έχουν αποκλειστεί από τη γαλλική κοινωνία. Παράλληλα, στέκονται και στην προκατάληψη που κυριαρχεί στους δρόμους της Γαλλίας. Όπως ανέφερε στο CNN ο Robert Baer, πρώην πράκτορας της CIA, η κατάσταση επιδεινώνεται μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς "η αστυνομία σταματά ανθρώπους που μοιάζουν με Άραβες σε τρένα και λεωφορεία, για να ελέγξουν τις ταυτότητές τους".
Από την πλευρά του, ο Tom Fuentes, πρώην υποδιευθυντής του FBI που υπηρέτησε και ως εκτελεστικό μέλος της Interpol, είπε πως η τρομοκρατία που πλήττει τη Γαλλία είναι μείζων φόβος στην Ευρώπη.
"Έχουμε μετανάστες τρίτης γενιάς που ήλθαν από το Μαρόκο, την Αλγερία, τη Λιβύη, την Τυνησία… και ακόμη και όταν τα παιδιά τους γεννηθούν στη Γαλλία και τα παιδιά των παιδιών τους γεννηθούν στη Γαλλία, δεν θα θεωρούν τους εαυτούς τους Γάλλους", παρατήρησε, σημειώνοντας πως δεν γίνονται αποδεχτοί από το μεγάλο μέρος του γαλλικού πληθυσμού.
Πάντως, αυτό το κλίμα διχασμού και διαίρεσης στη Γαλλία δεν πέρασε απαρατήρητο, ήδη από την επίθεση στο Charlie Hebdo, με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Manuel Valls, να τονίζει, από τότε, πως η επίθεση έφερε στην επιφάνεια την "άσχημη" πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα. Εντούτοις, πέρα από την άμεση ανταπόκριση των αστυνομικών Αρχών, δεν έχουν γίνει και πολλά, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι διακρίσεις που φαίνεται να δεσπόζουν στη Γαλλία. Πέρα από την αντιμετώπιση, χρειάζεται και πρόληψη, είναι το μήνυμα του Henman.
They have been excluded from society